EM i Ridderdyst

Foto: SoS.WebApplication.Models.IntegrationBroker.Attractions.File?.Photographer
Galleri

Beskrivelse

I dagene 25. – 30. juli danner turneringsbanen ved Spøttrup Borg vest for Skive igen rammen om Europamesterskaberne i Ridderdyst. Det sker i forbindelse med sommerens middelaldermarked, Bispens Marked. Danskeren Johan Skarpenberg er blandt favoritterne.

Europamesterskabet i Ridderdyst har deltagelse af 16 ryttere fra hele Europa, når det i 2016 afholdes på Spøttrup Borg. Ridderne er til hest og i fuld rustning. Konkurrencen begynder med en række indledende runder og semifinaler, der fører frem til finalen. Inden turen går til Spøttrup har ridderne deltaget i ridderturneringer i deres hjemlande, og har dermed kvalificeret sig til at deltage i årets EM.

Alle ridderne kæmper i to discipliner: kampteknik og lansedyst. Kampteknikken udfoldes på en slags forhindringsbane, som ridderne skal forcere til hest. Undervejs skal de bl.a. hugge et æble over med deres sværd, ramme en ring med deres fire meter lange lanse og springe over forhindringer. I lansedysten galopperer to riddere mod hinanden med et skjold i den ene hånd og den hævede lanse i den anden. Ridderne er i fuld pladerustning fra top til tå, og skal nu forsøge at ramme modparten. 

Der er altså ikke tale om show eller skuespil, men om en sportslig dyst efter middelalderlige spilleregler. Når dommerne giver points, tæller både tid, stil og præcision. Udfaldet er ikke aftalt på forhånd, og der er spænding til det sidste om, hvem der kan hjemføre titlen som Europamester. Det er professionelle folk, der sidder i sadlen, og kun sjældent falder de af hesten, fordi det blandt andet netop handler om at kunne holde sig i sadlen.

Guld til ridder Skarpenberg?

Blandt de 16 riddere er danskeren Johan Skarpenberg, der har to gange bronze og en sølvmedalje ved EM, som naturligvis håber at kunne komme til at stå øverst på podiet, hvor mesterskaberne afvikles på ”hjemmebane”. Til daglig hedder ridderen Johan Skarpenberg i øvrigt Ole Bach, og bor på et lille husmandssted ved Viborg med kone, barn og et par heste. Men han lever mere eller mindre permanent som ridder fra maj til september. Han er nemlig tilknyttet et finsk ridderkompagni, som hele sommeren er på farten til markeder i hele Skandinavien. At det ikke er helt ufarligt at deltage i ridderturneringer, ved Ole Bach kun alt for godt. Han har nemlig fået en splint fra lansen ind i hjelmen. Heldigvis ramte splinten ikke øjet, men sad fast i panden lige over øjet.

Den gamle borg oser af liv

Europamesterskabet arrangeres i samarbejde med International Jousting Association, og finder sted i forbindelse med middelaldermarkedet Bispens Marked ved Spøttrup Borg, der gennemføres for niende gang. Over 700 aktører i middelalderdragter sørger for den rette stemning, og markedet bliver en skøn blanding af handelstelte med godt håndværk samt pandekager og andre lækkerier, den altid uforlignelige gøgler Max Heratikus, Ildfolket med deres fascinerende ildshow, riddere til hest og kanonbrag, når Borgen bliver angrebet. For ikke at tale om duften af hestepærer, røg og krudt…

Område

Adresse Borgen 6A
7860 Spøttrup
Se alt i dette område

Information

Åbningstider

24. jul 23 / 29. jul 23
mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, fredag, lørdag

Koordinater

Længde: 56.6383578916808
Breddegrad: 8.78597849512117

EM i Ridderdyst

Adresse Borgen 6A 
7860 Spøttrup
T 9756 1606
borgen@museumsalling.dk