Sommerhuse i Hvide Sande

Sommerhus Hvide Sande

Hvide Sande er meget mere end en ferieby. Det er også en aktiv og driftig fiskeri- og værftsby, der lægger havn til en af Danmarks største fiskerflåder.

For nylig blev Hvide Sande kendt over det meste af Europa, da den lagde huse og ikke mindst fyrtårn til en kriminalserie på TV, der bærer byens navn.

Hvide Sande ligger nærmest midt på den 35 km lange og 2,5 km brede landtange Holmsland Klit, der skiller Vesterhavet fra Ringkøbing Fjord. Byen er vokset op omkring det store sluseanlæg mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord, der blev bygget i begyndelsen af 1930’erne.

På havnen kan man opleve den livlige trafik af fiskekuttere med den aktivitet og atmosfære, det medfører. I sommersæsonen er der i byen en række aktiviteter, som turisterne har glæde af. Borgerforeningen arrangerer eksempelvis fiskeriauktioner, hvor man har mulighed for at byde på fisk direkte fra fiskekasserne. Og kniber det med håndelaget er pensionerede fiskere klar til at hjælpe, når fiskene skal renses og flås.

Der er også mulighed for at besøge Fiskeriets Hus i Hvide Sande, der er et lokalhistorisk museum med både ferskvands- og saltvandsakvarier. Museet fortæller om Holmsland Klit – både historien, men også nutiden og fremtiden.

Ringkøbing Fjord er et af de bedst kendte windsurfing-områder i Danmark. De lavvandede områder gør det nemt og sjovt at lære at surfe.

Der er gode fiskemuligheder fra molerne langs, i Ringkøbing fjord, men man har også mulighed for at komme til havs med en af de kuttere, der arrangerer ture for lystfiskere.

Hvide Sande strand og natur

Stranden ved Hvide Sande er en lang, bred og hvid sandstrand. Den er afskærmet af klitter med marehalm på toppen. Der er gode muligheder for at finde rav – især når der har været nogle dage med stærk vind fra vest eller sydvest.

Det er også muligt at bade i Ringkøbing fjord, hvor vandet typisk er lidt roligere end Vesterhavet.

Det er ganske få steder, man kan opleve en så særpræget natur som omkring Hvide Sande. Hele vejen langs Holmsland Klit er der vand på begge sider og fredede klitarealer. Mellem klitterne er hedelandskabet præget af lidt spredt skovbevoksning. Trods den barske natur lever der mange planter og dyr i klitterne og på hederne. Den høje klit Troldebjerg, der ligger ved slusen i Hvide Sande, har stier til toppen. Herfra er der en flot udsigt over havet, fjorden, indsejlingen, sluseområdet og byen.

Udflugter nær Hvide Sande

Det fra TV-serien kendte Lyngvig fyr ligger nogle kilometer nord for Hvide Sande. Det blev bygget i 1906, og er dermed Danmarks nyeste fyrtårn. I dag har det ingen betydning for skibstrafikken, selvom det stadig blinker.

Fyret er bygget på toppen af 17 meter høj klit og er i sig selv 38 meter højt. Der er 159 trin til udsigtsbalkonen, foruden de 69 trin fra foden af klitten.  

Øverst på Holmsland Klit ligger den populære ferieby Søndervig, der har en lang historie som en af de mest populære feriebyer ved vestkysten. Siden 1800-tallet er badeglade feriegæster strømmet til byen. Søndervig har alt der skal til for at sætte krydderi på feriedagene. Hvis vejret driller, er det muligt at besøge det tropiske badeland Lalandia Aquadome for bare at nævne et enkelt af de mange tilbud, Søndervig står klar med.

Og er mulighederne i Søndervig ikke store nok, er der ikke langt ind til Ringkøbing, der udover at være en smuk gammel by også har rigtig mange gode butikker og nogle fine restauranter.

Egnsmuseet Abelines Gård, en velbevaret strandfogedgård fra 1860erne, der ligger naturskønt 7 km syd for Hvide Sande. Her får man et indtryk af, hvordan man levede på egnen i gamle dage.

Ved herregården Nørre Vosborg nær Ulfborg ligger et offentligt tilgængeligt herregårdsanlæg samt flere vandreruter ved å, fjord og skov. Indenfor på herregården er der en restaurant samt vekslende kulturelle arrangementer.

Forfatteren Kaj Munks præstegård, der i dag er museum, ligger lidt udenfor Vedersø, hvor han var præst.

Attraktioner nær Hvide Sande

Bork Vikingehavn

I frilandsmuseet Bork Vikingehavn byder vikingerne velkommen til fortiden, fortæller og viser rundt.

Strandingsmuseet St. George

Midt i Thorsminde ligger Strandingsmuseet St. George, der fortæller historien om det dramatiske forlis, da to engelske skibe strandede ud for byen i 1811. Knap 1400 søfolk omkom og kun 7 kom levende i land.

Legoland

Forlystelsesparken Legoland ved Billund er det den største danske turistattraktion udenfor København.

Jesperhus

Jesperhus Feriepark på Mors er en populær forlystelsespark med adskillige forlystelser og udendørs og indendørs vandland.

Hjerl Hede

Hjerl Hede Frilandsmuseum ved Vinderup er levende museum, hvor dagliglivet på landet for 150 år siden bliver gjort levende.

Lemvig Museum

Lemvig Museum fortæller om livet i det vestjyske, oplev bl.a. særudstillinger om En ægte vestjyde.

JyllandsAkvariet

JyllandsAkvariet i Thyborøn kommer man tæt på dyrene og kan få lov at give en hånd med, de dage hajer, rokker og fladfisk bliver fodret

Sea War Museum Jutland

Museet i Thyborøn har fokus på 1. Verdenskrig i Nordsøen med hovedvægt på verdenshistoriens største søslag, på Jyllandsslaget, hvor 100.000 mand på 250 tyske og britiske skibe kæmpede om herredømmet til søs i 1916.