Sommerhuse i Vang

Sommerhus i Vang

Et hyggeligt gammelt fiskerleje med granit i sin nærmeste fortid. Nu også med egen badestrand,

Generelt

Oprindeligt var Vang et fiskerleje, siden blev det en udskibningshavn for den granit, der blev brudt ved Ringebakkerne syd for byen. Vang, der ligger på Bornholms nordvestkyst lidt nord for Hasle, ligger næsten skjult lige op ad en stejl og frodig kystbakke. Havnen ved Vang har tre bassiner.  I og omkring havnen kan man se mere om granittens historie og dens betydning for lokalområdet.

I udkanten af Vang ligger en gammel vandmølle. Der stammer tilbage fra 1811 og er i dag ejet af Foreningen Bornholm, som har sat sen i stand og fået den fredet. Vang ligger meget tæt på Nordeuropas største borgruin, Hammershus.

Stranden og naturen

Ved Vang Pier er der anlagt en lagune med en lille sandstrand og en badevippe. Man kan også vælge at bade ved Hasle Strand eller i havnebassinet i Hasle ni kilometer mod syd eller ved Sandvig mod nordøst, hvor der er en god sandstrand.

Vang Granitbrud ligger lige ved siden af Vang. Her er der brudt granit i mere end 100 år. I dag er området forvandlet til et natur- og oplevelsescentrum med stier, rastepladser, klatrevæg og ruter til mountainbikere.

Vang ligger tæt på Hammershus, Nordeuropa største borgruin, og Bornholms bedst besøgte seværdighed.  Det menes at borgen stod færdig slutningen af 1200-tallet, og i mange år var Hammershus det sted, hvor øens skiftende magthavere holdt til. Ved Hammershus er der et besøgscenter, hvor man får hele historien.

I århundreder var bornholmsk granit et af øens helt store eksportvarer. Og har man ikke set nok ved Vang Granitbrud, kan man besøge Opalsøen på Hammerknuden, der er et af de steder, hvor man tydeligt kan se, at her er der blevet hugget granit. I dag er det tidligere stenbrud forvandlet til et flot naturområde, hvor man blandt andet finder Danmarks længste tovbane. Der er også vandreruter, der går forbi søen og fra toppen er der en fantastisk udsig over hele området.

Moseløkken Stenbrudsmuseum på Hammerknuden er et af de få steder på Bornholm, hvor der indimellem brydes granit. Det var fra stenbruddet her, granitten til de berømte elefanter ved Carlsberg i København stammer. På museet kan man selv få lov at prøve at hugge granit og dermed få en fornemmelse af, hvordan det var at arbejde i stenbruddet i gamle dage.  Området omkring stenbruddet er også populært blandt klatrere, der kan prøve sig af på de stejle klippevægge.

Rundkirkerne er Bornholms vartegn. Øen har fire af de syv rundkirker, der ligger i Danmark. De ligger i Østerlars, Olsker, Nylars og Nyker.

Attraktioner

Brændegårdshaven

Bornholm har også en forlystelsespark. Det er Brændesgårdshaven, der ligger tæt på Svaneke på den østlige del af øen. Det er en mindre og hyggelig forlystelsespark med vandland og zoo. Brændegårdshaven er Danmarks ældste legeland.

Almindingen Skov

I Almindingen Skov kan man være så heldig at komme tæt på en europæisk bisonokse. Der går omkring 15 styk rundt i et indhegnet område af skoven, hvor de store dyr står for naturplejen.

Christiansø

Christansø er Nordens største søfæstning. Det er muligt at besøge de to hyggelige øer Christiansø og Frederiksø, der ligger omkring 20 kilometer nordøst for Bornholm, hvis man tager den lille færge fra Gudhjem. De to små øer er en del af ø-gruppen Ertholmene, der er ejet af den danske stat og hører under Forsvarsministeriet. Øerne er hjemsted for omkring 90 fastboende, mens der kigger godt 45.000 gæster forbi om året.

Bornholmertårnet

Bornholmertårnet på sydspidsen af Bornholm er et oplevelsescenter, hvor Forsvarets Efterretningstjeneste tidligere havde en lyttepost, der lyttede med på, hvad der foregik bag jerntæppet. I 1986 byggede man det store hvide tårn, hvor antenner og radar var installeret på toppen. Stedet lukkede ned i 2012 og blev siden ombygget til et oplevelsescenter. På toppen af Bornholmertårnet, der er 70 meter højt, finder man Bornholms bedste udsigt.

Bornholms Kunstmuseum

Beliggenheden af Bornholms Kunstmuseum er i sig selv forrygende. Det ligger lige ovenfor Helligdomsklipperne mellem de to østbornholmske byer Gudhjem og Tejn. Indenfor præsenteres kunst og kunsthåndværk med relation til Bornholm. Det er eksempelvis malerne Edvard Weie, Karl Isakson, Olaf Rude, Kræsten Iversen, Niels Lergaard og Oluf Høst.

NaturBornholm

NaturBornholm er et oplevelsescenter lige syd for Aakirkeby. Det er et aktivitetscenter, der gennem sine aktiviteter og udstillinger skal give oplevelser og samtidig øge interessen for og forståelsen af den bornholmske natur.

Bornholms Middelaldercenter

Bornholms Middelaldercenter mellem Østerlars og Gudhjem er et oplevelsescenter og frilandsmuseum med særligt fokus på middelalderen.