Sommerhuse i Nexø

Sommerhus i Nexø

Bornholms næststørste by Nexø ligger lige ud til Østersøen. Der er hyggelig stemning på havnen og i gaderne i den gamle købstad, og et par af Europas bedste badestrande ligger tæt på.

Generelt

Nexø ligger lige ud til Østersøen på den sydøstlige del af Bornholm.  Der er ni kilometer op til Svaneke, mens Rønne ligger 30 kilometer mod vest. Nexø er en af de hyggeligste byer på Bornholm med mange oprindelige gadeforløb og gamle bindingsværkshuse. De senere år har Nexø forvandlet sig fra en fiskerby til en rigtig god handelsby med mange butikker.  Nexø har flere fine museer, blandt andet mindestuerne for byens store forfatter, Martin Andersen Nexø, der ligger i hans barndomshjem. I Nexø finder man også et museum for de bornholmske jernbaner. Fra år 1900 til 1968 var der jernbanedrift på øen. Lige syd for Nexø ligger et par af Bornholms bedste og mest populære strande, Balka og Dueodde.

Der er gode muligheder for at holde en aktiv ferie både ved Nexø og i det hele taget på Bornholm. Der er talrige vandre-, cykel-, og rideruter på øen, der også kan tilbyde mere actionprægede naturaktiviteter som klatring, surfing, rapelling, kajakroning, mountainbiking og dykning. For lystfiskere er Bornholm også lidt af et paradis.

Stranden og naturen

Lidt syd for Nexø ligger Balka Strand. Der er en bred, kilometerlang og meget børnevenlig sandstrand.  Stranden ligger i læ for vestenvinden, og man skal langt ud, før vandet bliver dybt. I højsæsonen er der livreddere på stranden, der holder øje med de badende. Det er muligt at leje vandcykler, surfudstyr og liggestole på stranden.

Lidt længere mod syd ligger Dueodde, der er en skøn, bred og kridhvid strand.  Sandet er så fint, at det tidligere er blevet brugt i timeglas. Stranden strækker sig flere kilometer på begge siden af Bornholms sydspids, hvor den er flere hundrede meter bred.  Stranden er særdeles børnevenlig, da vandet kun langsomt bliver dybt.

Lige nordvest for Nexø ligger Paradisbakkerne. Det er et kuperet klippelandskab med adskillige sprækkedale, hvor mange af dalene er smalle og med næsten lodrette klippesider. Paradisbakkerne var tidligere dækket af lyng og småbuske, i dag er der skov i det meste af området.

Lige syd for Nexø ligger et sammenhængende naturområde bestående af Nexø Lystskov, Nexø Sydstrand og Balkalyngen.

Udflugter

Tyskerne har efterladt resterne af to bunkere i Dueoddes fyrreskov. Her var det meningen, at der skulle placeres 17 meter lange kanoner, som kunne skyde 42 kilometer ud i Østersøen. Der skulle have været bygget fire kanonstillinger, men tyskerne nåede kun at bygge de to, som i en noget forfalden udgave stadig er at finde i skoven.

Dueodde Fyr, der blev støbt i jernbeton i 1962, er 47 meter højt. Fra toppen er der en fantastisk udsigt over Østersøen og over Bornholm.

På Bornholms nordspids står Nordeuropa største borgruin, og Bornholms bedst besøgte seværdighed, Hammershus.  Det menes at borgen stod færdig slutningen af 1200-tallet, og i mange år var Hammershus det sted, hvor øens skiftende magthavere holdt til. Ved Hammershus er der et besøgscenter, hvor man får hele historien.

I århundreder var bornholmsk granit et af øens helt store eksportvarer. Opalsøen på Hammerknuden er et af de steder, hvor man tydeligt kan se, at her er der blevet hugget granit. I dag er det tidligere stenbrud forvandlet til et flot naturområde, hvor man blandt andet finder Danmarks længste tovbane. Der er også vandreruter, der går forbi søen og fra toppen er der en fantastisk udsig over hele området.

Moseløkken Stenbrudsmuseum på Hammerknuden er et af de få steder på Bornholm, hvor der indimellem brydes granit. Det var fra stenbruddet her, granitten til de berømte elefanter ved Carlsberg i København stammer. På museet kan man selv få lov at prøve at hugge granit og dermed få en fornemmelse af, hvordan det var at arbejde i stenbruddet i gamle dage.  Området omkring stenbruddet er også populært blandt klatrere, der kan prøve sig af på de stejle klippevægge.

Rundkirkerne er Bornholms vartegn. Øen har fire af de syv rundkirker, der ligger i Danmark. De ligger i Østerlars, Olsker, Nylars og Nyker.

Attraktioner

Bornholmertårnet

Bornholmertårnet på sydspidsen af Bornholm er et oplevelsescenter, hvor Forsvarets Efterretningstjeneste tidligere havde en lyttepost, der lyttede med på, hvad der foregik bag jerntæppet. I 1986 byggede man det store hvide tårn, hvor antenner og radar var installeret på toppen. Stedet lukkede ned i 2012 og blev siden ombygget til et oplevelsescenter. På toppen af Bornholmertårnet, der er 70 meter højt, finder man Bornholms bedste udsigt.

Hammershus

Blandt de populære attraktioner på Bornholm er Hammershus, der er Nordeuropas største borgruin. Udover selve ruinen og det nærliggende besøgscenter, er naturen omkring som skabt til vandreture.

Brændegårdshaven

Bornholm har også en forlystelsespark. Det er Brændesgårdshaven, der ligger tæt på Svaneke på den østlige del af øen. Det er en mindre og hyggelig forlystelsespark med vandland og zoo. Brændegårdshaven er Danmarks ældste legeland.

Almindingen Skov

I Almindingen Skov kan man være så heldig at komme tæt på en europæisk bisonokse. Der går omkring 15 styk rundt i et indhegnet område af skoven, hvor de store dyr står for naturplejen.

Christiansø

Christansø er Nordens største søfæstning. Det er muligt at besøge de to hyggelige øer Christiansø og Frederiksø, der ligger omkring 20 kilometer nordøst for Bornholm, hvis man tager den lille færge fra Gudhjem. De to små øer er en del af ø-gruppen Ertholmene, der er ejet af den danske stat og hører under Forsvarsministeriet. Øerne er hjemsted for omkring 90 fastboende, mens der kigger godt 45.000 gæster forbi om året.

Bornholms Kunstmuseum

Beliggenheden af Bornholms Kunstmuseum er i sig selv forrygende. Det ligger lige ovenfor Helligdomsklipperne mellem de to østbornholmske byer Gudhjem og Tejn. Indenfor præsenteres kunst og kunsthåndværk med relation til Bornholm. Det er eksempelvis malerne Edvard Weie, Karl Isakson, Olaf Rude, Kræsten Iversen, Niels Lergaard og Oluf Høst.

NaturBornholm

NaturBornholm er et oplevelsescenter lige syd for Aakirkeby. Det er et aktivitetscenter, der gennem sine aktiviteter og udstillinger skal give oplevelser og samtidig øge interessen for og forståelsen af den bornholmske natur.

Bornholms Middelaldercenter

Bornholms Middelaldercenter mellem Østerlars og Gudhjem er et oplevelsescenter og frilandsmuseum med særligt fokus på middelalderen.